PELABUR EMAS PERAK

April 22, 2011

Pap smear: korang dah buat ke..

Assalamualaikum..

Pagi tadi tgh check hand bag..tetiba jumpa kad appoinment buat pap smear..sebab kad ni dah lama hilang.pastu tgk dlm tu next appoinment bulan 6 ni..fuhh nasib baik lambat lagi.fist time buat dulu bulan 6 thn lepas,so bulan ni kene repeat lagi.ikut hati malas nak pegi..tp bila fikir balek ni utk kebaikan ..kene la pegi jugak..

First time buat pap smear tu..memula mmg takut giler..macam macam aku tanya kat nurse tu...sampai dia mcm mls nak jwap dah.bila dah abis buat tu..sebenarnya takde la sakit mana pon..sikit je..nak cita kat sini..kang orang kata aku open sgt..malas nak cita.

result dapat sebulan lepas buat tu..tp nurse tu dah dekat 2 bulan baru nak bg tau..Alhamdulillah.. keputusannya..negative..tp kene la repeat setahun sekali..kalau dah dua kali berturut turut result negative,kene repeat 2 thn sekali je..ha..ok la tu..takkan nak spend time setahun sekali pon susah gak kan..

so..kepada wanita di luar sana yg belum buat pap smear..cubala cari masa utk buat..bukannya selalu pon,setahun sekali je..kot ye pon sibuk cuba luangkan masa jap...bukan utk orang lain tp utk diri kita n anak dan suami..sebab sebagai wanita kita nak hidop lama utk jaga anak2 dan suami..kalau kita dah takde..sapa nak jg anak2 kita..lebih baik kita cegah sekarang drpd kita tau tapi dah terlambat..




baca ni tau..


p/s: kalau ada apa apa nak tanya..tanya kat komen ek..

10 comments:

Liza @ Adzriel AB said...

2 bulan... lamanya. awat yg slow sangat tu.

wida said...

sepatutnya sy kena buat bulan lepas..tp sy tipu kata uzur. sebab 1st time sy buat..sakit. Sampai skrg terbyg2 kesakitannya. eei..seram. Tapi bulan 6 nnti kena buat lah..sakit2 pon kena hadap jugak lah. untuk kebaikan kita jugak

~izan~ said...

izan tak pernah buat lg..sakit tak kak?

kena berani ni nak buat demi kesihatan masa hadapan...kan..hmmm

mama tims said...

kak liza~tu la pasal kak,2 bln lama sebab yela dahla spital kjaan,pastu file ssya tak jumpela,ape la..

mama tims said...

wida~eh sakit ke..masa saya buat tu takde la sakit sgt,sket je..takpela kene gi jg tu wida..

mama tims said...

izan~masa akak buat tu takdela sakit sgt,cuma nurse kene masukkan alat kat dlm,tu je..
btul tu izan,buatla izan penting tu..

shaz said...

tak suke besi cam mulot itik tu. seriau mak nokss....

DiDa Licious said...

slm,
baru buat test ni smlm...ok je...(",)v

MamaEma said...

dah buat masa pregnant ana first...tp yg kedua langsung pun tak buat...huhuhu...maybe anak ketiga akan buat kot...hehehe

Anonymous said...

ape pakaian pakai buat pap smear?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...