PELABUR EMAS PERAK

August 23, 2011

Mood mengukis datang


Assalamualaikum..

Alahai lamanya blog saya ni tak berhapdate..rumah kenkawan lama saya tak nyinggah..sory yer..pasni saya singgah..rasa macam tak bermood nak hapdet..maybe sebab mood raya datang kot..kemalasan yg amat...tp saya ni jenis yg kalau rajin,hari hari saya hapdet,tapi kalau mood malas itew datang,langsung tak hapdet..tu yg blog bersawang tu..

Sehari dua ni mood kemalasan hapdet telah bertukar menjadi mood kerajinan mengukis pulak..ntah ape tetiba rajin pulak tak tau la..cam saya cakap tadi kalau mood rajin datang memang semua benda saya suke buat..so terjadi la biskut conflakes rangup atau dlm omputehnya crunchies conflakes cookies...



boleh la sket2..saya bukannya expert bab buat kuih ni..tapi kalau setakat nak buat yg simple,senang dan cepat ni lah dia kuihnya..kung klang kung klang...tak sampai 2jam dah siap..



dapat la lebih kurang dlm 80 hingga 90 biji..

nak resepi ker..ok lah amik ni..

Crunchies conflakes cookies

Bhn2 nya
1)150gm butter
2)80gm gula kastor
3)1bj telor
4)50gm tepung jagung
5)180gm tepung gandum
6)80 gm conflakes(dikisar kasar dan di ramas dlm plastik)
7)esen vanilla

Cara nak buatnya

Pukul butter dan gula sampai gebus dan kembang,masukkan telor dan esen..pukul lagi sampai agak agak mesra dia sket,pastu masukkan tepung jagung,pukul lagi..ok skang masukkan tepung gandum pulak..pukul dan pukul lagi..masukkan conflakes yg di kisar kasar tadi..pastu gaul dgn spatula sampai sebati..dah jadi doh,rehatkan dlm petiais dlm 20minit..ok..pastu buatkan bulat2 dan salutkan dgn conflakes yg di ramas tadi..
bakar 175 darjad celsius dlm 10-15 minit,ikut kesesuaian oven..dah siap.. 


Cuba la..sebab budak2 mmg suker biskut ni..mana tau anak2 uolls pon suker kan..saya tahu mmg boleh beli kat mana2 biskut ni..tapi bagi saya kalau buat sendiri lebih puas hati..rasa cam sonok sgt dpt buat kuih walaupon satu jenis jer...hik hik hik...

20 comments:

~ yus ~ said...

salam mama tims,

kenapa nampak gambar saja, tulisan satu apa tak nampak pun..huhu

biskut apa tu ya?

♥cikmOt♥ said...

behnya kak biskut ni...kita beli jek tau biskut ni

ainnoraini said...

ahad lepas kak ain dgn anak2 buat conflek coklat...dah habis pun sebalang dimakanye...

ade resepi tu..boleh buat ni pulak...

PinKy MoMMa said...

rajinnyer mama tims mengukis :)
ai tunjuk tunjuk je yang..huhu assistant ramai sgt hahaha

- dieyana - said...

wa...mcm sedap sekut tu...buat bnyk2, buleh g raya...;-))

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wah ...kak tim beshnyer dapt buat kuih...nanti nak dtg umah nak rase...ekekeke

wida said...

wah rajinnya sis..sedap ni.teringat dulu biskut ni lah wajib buat sm arwah mak sy..
tp skrg nak buat sndiri x reti buat..hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy paling malas buat cookies..tp ini nmpk mudah ni..harus diteraiii..tp bilakah??? hahahaha

wahida said...

saya kuih semua tunjuk2 je..ntah bila nak buat sendiri...huhu...

qemaishak said...

Nampak sedap & ranggup...buat sdiri lagi la puas hati kan:)

sarah-najwan said...

bagus mengukis ni..byk fekdahnya..
salute la kat ibu2 yg rajin bab ni..

CuTeMiUt78 said...

eeemmmm betul tu.. bila tiba time rajin nak buat kuih.. senang je menjadi kan.. lebih puas hati...

Fieza79 said...

alahai...ptg ni nak buat biskut cornflakes...insyaallah..!

Hanis Azla said...

dapat juga buat satu jenis.. akak ni langsung takde..semuanya beli.. nmpk sedap.. klu ada masa boleh juga cuba2 buat..

Kakzakie said...

Kunjung balas. Kalau rajin inilah ganjaran tak payah membeli. Kakak biskut pun buatlah sikit tapi kacang-kerepek-asam semua beli saja...

Dah follow tau hihi...

MrS. F!zA said...

weee..kita suka biskut2 mcm ni dr kuih kak..kalo kuih tgk je tk mkn pon.. eh biskut2 ni smpt ke raya?yelah anak2 akak tu ramai kang tk smpt raya..hihi

Puan Kutu said...

biskut nie bkn yg ebby abadi buat dlm cerita apantah yg anak dia fimie n maisara tu..klu tak salah la..

~izan~ said...

kak,nak sikit..tak pun tolong izan buat gak kat sini hehehe....

sedap kuih ni kan..kuih bila ada cornflakes semau sedap =)

-Sara- said...

rajinnya akak mengukis..sara ni kuih tunjuk jee..hehe

MamaEma said...

rajinnay mama tims buat biskut raya...kenapalah saya tak sepertinya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...