PELABUR EMAS PERAK

July 28, 2011

Alamak!!aiman kene chiken pox


Assalamualaikum...

Haritu aku ada buat entry pasal anak2 demam kan..Alhamdulillah..adam n asyraf macam dah ok sket,demam dah takde,tp selsema n batuk still ade sket2..
Tapi..ade tapi ha..anak sulong ku,Aiman dah demam 2 hari,tp on n off..pastu semalam masa dia nak mandi tup tup..aku nampak ada bintik bintik kaler merah kat badan dia..ohoo....ni macam chiken pox je..

so pagini husband dah bawak dia gi klinik kesihatan...so komfem..mmg dia kene chiken pox,dokter dah bg cuti rehat seminggu..dia bg slip cuti seminggu,so aku kene bg kat cikgu di kang..

poblem skang ni ialah aku langsung takde pengalaman kene chiken pox,sebab anak2 aku yg lain tak penah kene pon,even aku pon tak penah kene kot..masa kecik entahla nnti aku tanya mak aku..
so cemana nak jaga ogr yg kene chiken pox ni..ape pantang makan,ape yg perlu dielakkan.. apa petua utk bg cepat pox dia tu hilang dan sebagainya..
so..kenkawan semua blh tolong tak..klu sesapa ade petua atau pengalaman atau apa pon..please bg tau ye..

lepas ni maybe anak2 aku yg lain pon akan berjangkit..ade tak cara nak elakkan supaya yg lain tak kene jangkit..
yelah kite kene usaha jugak kan...tp kalau dah nak kene tak leh buat ape la..tambah2 lagi nak pose dah..kesian aiman tak dpt pose..tahun lepas dia langsung tak tinggal pose..

ni nak sapu ubat yg dokter bg kat dia..hopefully dia cepat sembuh..
tolong ye kenkawan semua..
ok babai..


p/s:nak jln ke rumah kenkwan semua..tp masa arini kurang sket..sory Insyaalah akan ku terjah jua..

13 comments:

PinKy MoMMa said...

mama tims..alas tempat tido dia ngan daun bambu..nak kurangkan rasa miang tu..then lapik ngan kain batik.. :)

~ yus ~ said...

orang kata jangan beri kena air hujan, biar je kat dalam...

lain2 kak yus sapu je ubat doc kasi tu...

oh ya! Beri minum air kelapa muda, biar lagi cepat keluarnya...

selalu mmg boleh berjangkit dengan adik beradik yang lain, especially kalau semua belum pernah kena...

~izan~ said...

laa ciannya..

petua2 ni izan tak arif sgt,tp yg air kelapa mcm yus kata tu izan tahu la huhu.

then ada yg kata,jauhkan dari org yg tgh menggoreng apa2 d dapur (petua org2 tua)

moga cepat sembuh...cian mama risau tu...

sarah-najwan said...

alahai..kesiannya..mmg perit tapi akak xde pantang apa2 kat anak2..

mereka patut mkn utk tmbh nutrisi bg lawan virus ciken pox tu...satu lagi kalu pi klinik..dorang pasti bg umur lumur callamine..lumurlah seluruh badan sebelum tidur agar rasa sejuk sket...xde la gatal sgt..

hari tu anak akak 4 org kena sekali harung tau..seb baik dlm 3 hari dah kering..

deqlis said...

singgah sini..baca blog kamu..

Hanis Azla said...

yg akak tahu elakkan dari kena hujan dan makan kicap.. nnt berparut tak hilang.. makan pun kena elakkan makanan yg gatal2.. takut nnt dia tak selesa sbb campak tu sendiri mmg dah gatal.. kesian dia.. last time masa akak kena demam campak doktor bagi ubat mmg khas utk demam campak.. kejap aje dah baik demam tu..

azila said...

kak..ader org cakap mandi ngan air kelapa?

Chekgu Azrine said...

jangan elakkan dia drp keluar,.. sebab nanti dia akan kena lagi.. biarkan je keluar timah

lg 1..jangan masak benda2 bergoreng dalam rumah..pantang tuh

ambik daun bambu wat lapik tempat tido dia elak gatal2..if dia gatal2 le..

xyah sekat jumpa DR ke apa.. sebab benda ni mmg kena bg keluar.. so after this dia xkena dah.. insyaAllah.. anak2 aku semua dh kena..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kali ni sy baca blog tims guna lappy hubby..boleh nampak tulisan..cuma komen je sy x nmpk..

petua nmpknya semua kawan kat atas dah bg cadangan..mmg itu pon yg mak tok sy buat ms sy kena dulu..tp ni jenis yg x berair kan? sy kena dulu yg x berair..just bintik-bintik merah..org pangge campak kan?

sian dia..gatal tu..moga cepat sihatnya..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

aduh kak ciannyer semoga cepat laa die sembuh seksa tu..dulu yanty sapu ubat doktor bagi ajer...

Puan Kutu said...

sy pun tak pernah kena..tp org kata sakit n gatal..kesian aiman...sama nama ngan anak sy..:)

MrS. F!zA said...

kak tim better bg kena semua..bila kna msa kecik2 ni kurg sakitnya kalo kena msa dh tua alahai mmg 4x gnda sakit tau..
kita baru ni kena sma ngan darwisy, sbb msa kecik kita tk pnh kena..darwisy ok je demam tp tk meraung sakit..mama ni ha yg sakit2 giler dalam badan..mmg org kata msa tua lg sakit.

MamaEma said...

org cakap kena time kecik awal..time besar akan kena balik...risau juga sbb anak-anak ema tak pernah kena demam chicken pop ini..tapi tak akan nak minta ia datangkan...anak2 kecik nak alami nya memang sangat2 tidak selesa..kesian..

yg ema tahu tak boleh kena air hujan..dan mkn makanan berminyak dan yg gatal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...