PELABUR EMAS PERAK

February 7, 2011

doa senang ingat

Assalamualaikum oollss..


tadi bile terjah blog orang terpikir nak buat entry ape kali ni..tak suke wat entry bukan bukan,buat penat menaip pastu entry ke laut..
pastu terpikir la yang kakak aku dah nak due besalin..anak yang ke 8...ha ?biar betik..tapi mmg btol pon..
pastu teringat plak aku mase besalin empat empat hero tu..tp yang sebenornye bukan nak cite pasal besalin besalin ni..cume nak share something dgn uols sumer..tak semestinye yang dah kawen n beranak pinak je,tapi yang lom kawen n nak kawen pon leh share benda bemanfaat nih..


                                                   ala ala cute sgt nih..

Ibnu sunni meriwayatkan : Rasulallah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan Allah dari segala kesempitan. Kalimah itu ialah doa yang diucapkan oleh nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun. Iaitu : لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ {87
} Atau dalam bahasa jawi nye lbh kurang cam gini..(La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin)
Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah.
Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."
SURAH AL-ANBIYAK(21):87

Menurut riwayat, nabi Allah Yunus telah dicampakkan ke laut setelah diundi beberapa kali, tatkala kapal yang dinaiki oleh baginda hampir karam. Allah memerintahkan kepada ikan Nun untuk menelannya. Keadaan di dalam perut ikan Nun itu sungguh tidak selesa dan baginda berharap agar Allah mengeluarkan baginda dari perut ikan tersebut. Allah telah mengilhamkan Nabi Allah Yunus untuk membaca doa tersebut. Dan apabila Nabi Allah Yunus membaca doa tersebut, baginda terasa lapang dan tenang. Akhirnya Nabi Allah Yunus terselamat apabila dimuntahkan kembali oleh ikan Nun dan baginda terdampar di tepi pantai serta diselamatkan oleh orang lain. crite ni kite slalu dgr mase kat skola kecik2 dulu..

So uolls, jikalau kita rasa susah hati dan menghadapi kesusahan serta kepayahan, maka bacalah doa ini,tapi dalam masa yg samer jangan lupa berdoa dan mengharapkan pertolongan Allah.Xpsecially pade student2 yang otak tgh berserabot tu..korang bacela ayat bila tak dpt buat assingment ke ape..lg pon ayat ni bukan panjang pon nak ingat.. mak buyong yg sarat nak besalin pon lg bagus bace doa ni..

Aku bukan nak tunjuk pandai sgt,ayat ni mmg aku amalkan dr dulu hingga kini...ecececeh..sbb mmg dah tebukti berkesan,buktinye mase nak besalin adam aku baca ayat hampir100 kali dan kene jugak mintak ampon pada incek somi tau..ala cam ari rayetu....tak caye? tak caye takpela nok..mak tak kesah pon..
pastu masuk labour room kul 715 pg ,teran punye teran aku bsalin lebih kurang kul 8 pg..yg tak sangka aku just teran dalam 3 kali je,pastu adam tak sabar sabar nak kuar dah...misi kat labour room terkezut aku besalin cepat..

comel katun mak buyong ni..


ha tu la dia hebatnye  ayat yg amat suci itu..walaupon sebenarnye, banyak lg surah tuk mudahkan besalin cam surah maryam dan surah surah yusuf n tak lupe surah yassin..Insyaallah kalau ikhlas bace tanpa dpaksa paksa kite akan dipermudahkan oleh NYA tok besalin atau ape pon jua situasinye...Insyaaallah Allah perkenankan..sesunggohnye yang burok itu datang dari sis dan yang baek itu dari Allah SWT...

Anda buat anda dapat....ngeee...cam kenal je ayat tu..cubela amalkan tau..

12 comments:

zatil said...

TQVM for sharing mis tims..

nuruljannah sukhri said...

good info.saya mesti amalkan..thanks sis tims..ada info lagi, update la..hehe

tims said...

@zatil..u most welcome dear..

tims said...

@jannah..ok amalkan tau sgt elok tuk ibu mengandung cam jannah..

z.u.n.a.i.d.a said...

salam tims..zue dtg menyinggah disini sambil mkn kopok lekor..hehehehe..sila jeles okeh!

wah..anak ke8..dasatnya! zue br 2..planing 3thn lg br nk ada anak ke3..ni dah 8..wah murah rezeki ur sis kan!

tol la tim zue pon amalkan doa tu jgk bila msk labour room..alhamdullillah dengan izinnya segalanya d permudahkan! amin.

nice n3 tok yang br 1st time nak deliver kan..

tims said...

@zunaida..wah wah mkn kopok lekor tak hengat org dah..
Insyaallah kalau slalu amalkan bkn saje mase besalin tp dlm situasi yg lean jg,kita akan dpemudahkan oleh NYA..

Nasuha Salleh said...

thanks sudi berkongsi kak
pnduan utk msa hdpn..hehe
Follow ur blog^_^
My Recent Post: Contest Senyum Tak Nampak Gigi

tims said...

@nasuha comel..ur most welcome..tq folow blog sis..contest tu sis segan nak masuk..hehe..

Norhana said...

thanks good info :) memang selalu nana amal ayat ni dikala buntu

tims said...

sama nana,bagusla kalau camtu..sama2la kite sharing ape yg patut..

Cik Kamoo said...

bagus amalan ini. sy selalu amalkan doa nie sbb mak yg ajar! thanks sbb berkongsi.

mama&dia said...

terima kasih ye nak amalkan surah ni.. mohon keizinan utuk copy surah untuk bacaan saya.
terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...