PELABUR EMAS PERAK

February 23, 2012

Susahnya didik anak2 minum air suam



Assalamualaikum..


Lama tak update..huhu..bizi sokmo mengalahkan menteri..haha..


Lately ni rasa susahnya nak didik anak2 ku untuk minum air suam/air kosong/air mineral dan sebagainya..degil..bila dah susah buang air besar baru tahu nangis..biar dari kecil minum air suam nnti dah besar tak payah paksa2 suh minum...(akulah tu)..


Ni kalau gi makan luar jer mesti nak nak order air manis atau minuman berkabornat..kalau tak bagi kang bantai nangis kat kdai tu..tp anak2 saya pegi sekolah mmg bawak bekal minum air suam..maybe jemu gamaknya..tapi yg abg long dah paham kena byk minum air suam tapi still liat lg..


Kalau ikutkan petua kesihatan..mesti minum air sekurang kurangnya 8 gelas sehari..umang aiii...mau kembung minum byk tu..tapi saya harus admit yg saya memang tak penah minum 8 gelas sehari..paling hebat pon 4-5 gelas jer sehari..dah tu cemana nak suh anak2 minum byk2 ek..mama nya pon sama..huhu..


Tanda2 kurang minum air suam ialah...


1)air kencing pekat dan sedikit kuning..


2)sembelit


3)cepat letih


4)mulut berbau


Dan tak tahu ini fakta atau tak..kurang minum air boleh menyebabkan sakit batu karang...


Lepas ni kena paksa anak2 minum air suam byk sket...kalau tak paksa memang dorang takkan minum seperti yg disarankan doktor..


*nak bw tapi ansur2 lah yer..nnti petang ai jenguk umah kenkawan...



22 comments:

mamyharraz said...

ank sy pulak takde air putih mmg payah..sbb yg berkaler mmg dia tak minum..

dia cuma minum air putih dgn susu je yg lain2 mmg tak nak kecuali vitagen ~

- dieyana - said...

erm, anak dieyana alhamdulillah, kedua-duanya mmng suka air putih, g sekolah pun bawk air putih je, air manis pun minum juga, sebagai penambah tenaga. insya-Allah, mamtims cuba psiko skit anak2 tu, perlahan2 lama2 okey la dia..belum terlambat...

- dieyana - said...

erm, anak dieyana alhamdulillah, kedua-duanya mmng suka air putih, g sekolah pun bawk air putih je, air manis pun minum juga, sebagai penambah tenaga. insya-Allah, mamtims cuba psiko skit anak2 tu, perlahan2 lama2 okey la dia..belum terlambat...

ratusiput said...

bkn kate anak...bapak dia pun bkn main hazab kalau soh minum air masak.asyiklah air manis manjang.ibu dia dah ble la skang ni skit2.tu pun skip2.ehehe.

miloais milo said...

anak2 iols juga - susah nak suruh depa minum air kosong ni....
sokmo bila dah kena mouth ulcer - baru nak minum...

tapi tu lah.. since iols pun tak suak minum air kosong ni...
camne le nak suruh jugak2 anak2 minum kan????

munna said...

anak munna pun susah sgt nak minumk air suam....kalau bagi air kosong diaorg mesti suruh tambah ais

Qhaifa Nur said...

betul tu susah betul anak2 nak minum air suam ni..
suka isi air suam dalam botol letak kat tv atau mana2, sure biasa anak2 haus gerenti minum punya..

eMMe said...

thx tim sudi komen n folo blog saya yg tak seberapa tu, salam kenal!

Hanis Azla said...

saya pun kurang minum air.. tp anak2 pulak mmg suka minum air suam.. tp klu keluar makan di luar tu mmg order air manis jugalah mereka tu.. jom kita lebihkan minum air ni biar kesihatan kita lebih baik lagi..

ikatankasihku said...

Kene train dari kecik lagi minum air suam ni, sebab kalau dah biasa mesti diaorg tak akan cari air manis kalau keluar berjalan..
anak2 sy kuat minum air suam, pegi mane2 mesti kene stanby berbotol2 air suam..

inazamri said...

anak2 akak pun susah kalau nk minum air putih..semua nak manis2 je...sebenarnye akak pun sama gak tu yg anak2 ikut.jenuh la paksa utk diri sdiri n anak2 atas sbb kesihatan.

cheqna said...

cheqna memang suka minum air putih.. tak suam pun tak pe asalkan air putih =)

qemaishak said...

qema kalau kat opis mmg habis sebotol 2 liter mnm air, kalau kat rumah rasanya tak sampai pun hehe..

bab kurang mnm air jadi batu karang tu betul tu, suami qema dah kena.

Cho Zila said...

memang kena minum air kosong banyak2.. memang mencuba dapat minum 8 gelas sehari.. tak banyakpun sebenarnya.. kalau tengok budak2 opisni bangsa cha ya nun alifni memang sehari minum air kosong banyak betul...

Izan Ishak said...

izan plak kak... kalau kat umah mmg tak pernah buat air manis. so anak2 mmg terpaksa telan air masak tu tiap kali kehausan. then bila makan kat luar tu barulah boleh minum manis. bila dah start batuk2 plak... wajiblah minum air suam juga. takde ais2 ni...

Mama Ema said...

anak-anak pun tak suka minum air suam mahupun air masak mama tim..

mama maman said...

bagus amalkan minum air masak nih..:)

YaYaNsMuM said...

my son bedal semua..ekeke. Salam perkenalan, :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kena latih minum air suam lps 6 bulan..anak-anak sy alhamdulillah kuat minum air..mcm ayahnya..


sy pon x suka minum air suam haha..nk termuntahh

shahdiana said...

yela...anak yana pun susah sangat minum air kosong..mungkin kaler dia tak cun kot...tapi kalo air maanis tak payah suruh....letak je sebotol...sekejap je kosong la....

MrS. F!zA said...

kalo jnis kuat berpeluh msti otomatik dia suka minum air kn?mcm adik fiza dan jugak darwisy..jap2 minum air jap2 minum air..tkdelah mslh sembelit..

So Shy Lady (SSL) said...

ssl pon kna paksa2 klau mnum air putihhh.... mulut pun slalu kring


cantik deko kek mama tim...ok la tu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...