PELABUR EMAS PERAK

December 9, 2011

Jempot jempot jagung


Assalamualaikum semua..

Beberapa hari lepas..asyraf nak mkn jagung..
hai mana lak nak carik jagung ni..
bukan semua kedai buah ada jual jagung..
so aritu on the way pegi jejalan ke putrajaya..
terjumpa la jagung jual tepi jalan..
trus beli..


then malam tu rebus jelah jagung tu..
bila dah 2 3 hari..jagung tu still ada lg dlm petiais..
so en suami kata buat jempot2 jagung lah..kang membazir lak..
maka terhasil lah jempot2 jagung..
resepi?..nak bagi ke..
kang ada pulak yg kata eleh setakat jempot2 jagung pon nak bg resepi..
ni utk yg nak tau je okeh..yg rasa rasa bajet retis tu bak kata izan..kita persetankan jelah..ekeke..


JEMPUT2 JAGUNG

Bahan2..
-of coz la kena pakai jagung..2 biji..terpulang kalau suker lbh taruk la lbh..
-tepung gandum..agak2 la..dlm 1/2 cwn..
-daun kucai..klu takde daun bawang pon boleh..
-hirisan bawang..
-telor sebijik..
-udang kering tumbuk atau ikan bilis tumbuk..
-garam secukup rasa..

cara2..
potong bijik2 jagung sampai botak..pastu tumbuk pakai lesung batu sampai sedikit hancur..then masukkan dlm mangkuk dan masukkan semua bahan diatas..kacau sampai sebati dan goreng kan hingga kekuningan..
dah siap senang kan..
ok sekian tima kasih..

babai..lepasni nak bw..

13 comments:

~izan~ said...

saja je kan nk bg jeles lg ehehe..

sedap tu kak,izan pun tak pernah buat.akak bg resipi kat sini pun cukup bagus sbb tak semua org tahu buat tau.hatta goreng ikan pun ada yg tak tahu ekeke...

Cik Ina Do Do Cheng said...

nanti cik ina cilok resepi, tak pernah lagi buat cucur jagung, mesti tedapkan :)

Chekgu Azrine said...

kompem sedap nih.. sebab warna dia menarik..

ratusiput said...

mmg pun pi lantak la sape tg budget retis tu.ni blog kite ikut kitela menda nak tulis kan...ehehe...kot ade yg taktau boleh buat berpandukan respi ni...kdg2 yg mengejek tu la yg sebenarnya tak tau tp belagak tau...

MamaEma said...

tak pernah cuba lagi masak jemput jagung ni..

~ yus ~ said...

Nampak sedap cekodok jagungnya tims. Rasanya akak mmg tak pernah buat cekodok jagung ni...hehe

Qhaifa Nur said...

semalam makan bubur jagung..
hari ni nampak jemput2 jagung...
teringinlah pulak... sedapnya

mamyharraz said...

jagung dah buat jemput2 mmg sedaps.penah mkn mak buat mmg layan :)

tq share resepi.

So Shy Lady said...

senang dan msti dpt sambutan ni...
hari ni pun akk goreng ckodok. wlaupun skdr cekodok tp lengkap dgn plbagai khasiat kan tims ;D

ainnoraini said...

pernah buat..mmg ank2 kak ain suka mkn cekodok jagung ni...

wida said...

lama x mkn jemput jagung ni..

munna said...

hari tu masa pergi rumah mak mertua abg ipar diaorg hidangkan cucur jagung panas2 ..mmg sedap... munna x pernah buat lagi... bolehlah lepas ni tiru resepi mama tims

e.l.i.z.@ said...

eh bagus banget la akak bg resepi..eli x tau tau..cekodok pisang pun eli xtau, ni kan plak cekodok jagung..eli tau cekodok express yg adabi tu je hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...