PELABUR EMAS PERAK

June 20, 2012

Trip to vietnam~part 3



Salam dan selamat pagi..(entri ini di tulis pd pg tadi)baru publish..


ok kita sambung lagi eh..jgn boring dah der..apa nak buat kan..tetap nak crita kisah jenjalan kami..hehe
tima kasih pada yg sudi baca..


Day 3..
kami pegi 5 hari 4 malam..ok  kali ni baru dapat tumpukan perhatian utk membeli belah (membeli belah la sgt kan) di ben thant..first day aritu tak feeling sgt nak soping coz anak2 meragam n dah penat..kedai pertama yg di tuju ialah kedai jual fm..mmg byk kedai yg menjual fm ni..tapi harga semua berbeza beza..ada yg cekik darah pon ada..so bila calculate n convert to rm rasa mahal la pulak..so dah sampai kedai ke3 baru puas hati dgn harga nya..ada plak tu siap bg dlm harga ringgit msia lagi..kerlass tau..9pcs =rm10..boley? hehe rembat jelah dah murahla tu..
haa..ada sesetengah peniaga tu siap pandai cakap melayu nih..lebih kurang gini lah dialek nya yer.."kakak...kakak..beli kak.." kalau lelaki "abang..abang beli bang.." hahaha tak tahan abg tu kan..sampai pegang tgn kita suh berenti kedai dia..


TIPS: tawar la sampai separuh harga barang tu sampai dpt..klu dia tak bg kata lah mahal..sebab diorang pandai ckp melayu kebanyakkan nya..kalau dia tak bg gak trus blah jer dgn harapan dia panggil balik..hehe.. then kalau tak panggil pon takpe belambak kedai lain lagi..dorang byk persaingan so biasanya dia akan paggil balik kita..saya dah buat..mmg menjadi..tapi klu kedai jual kain sutera vietnam saya dah cuba tawar sampai separuh harga tp dia tak bg..pastu saya blah dia tak panggil pon..haha


so lepastu kami gerak kedai lain pulak..hurmm..macam2 lah kedai lg dah tak igt..huhu..antaranya kedai baju budak,mak budak,bapak budak..eksesories..kedai hand bag,kedai jual shalws n pashmina..haa yg jadi meroyan jap..kehekehkeh..kedai kasut kain pasang dan sebagainya..situasi tawar menawar pon berlaku di setiap kedai yg kami singgah..kopi dan buah buahan pon byk..tp buah mahal sgtlah..




mmg penat sgt bila berada dlm bent thant ni..mana tak nya dah la besar..rasanya ada kedai yg kami tak pegi pon..dahla panas dlm ni..sebab dia setingkat jer kan..dgn anak2 tak reti duk diam..kejap lari kejap kang gaduh pulak..takut anak hilang kami buat camni..bila mama tgh pilih barang papa tgk kan anak2..bila papa pilih mama tgkkan anak2 hehe..travel ngan anak camnilah...tapi redho jelah..




duk sini lapau  je kejanya..haha..dah soping 3 jam time to makan plak..kali ni kami makan di restoran halal mamak bombay..hajat nak mkn di halal saigon tapi sebab ramai sgt dan takde tempat duduk maka makan lah restoran sebelahan dgn nya..not bad ok lah rasanya..harga murah sikit nak di bandingkan dgn 2 restoran sebelum ni..tapi teringin sgt esoknya kami terjah jugak halal saigon yg famous amos tu..
menunya biasalah mamak kan..harusla ada kari,dhal kurma.. nasi putih, nasi goreng dan lauk yg kena order..

lokasi: terletak berhadapan dgn masjid saigon dan dekat dgn hotel sheraton..area ni ada beberapa restoran halal yg boleh di pilih..

dah habis makan kami pegi ke saigon square pulak..lebih kurang mcm kat ben thant tapi ini lebih selesa n beraircond..sejuk sket nak cuci mata kan..tp biasalah klu tempat selesa mesti harganya mahal sket..dah cuci mata tapi takde yg berminat pulak..cuma beli kan jam utk anak2 yg dorang minat sgt..gambar mmg takde sebab malas dan penat nak kuarkan dari beg..

lepas tu anak2 ajak balik hotel sebab dorang dah penat..eleh penat ke boring..ok ku turutkan jua lah..balik la hotel lepas tu..hari masih awal lg..baru kul 5 ptg camtu..so saya tetiba teringin nak gi masaage..haa..en bos benarkan plak tu..so tido kan anak dulu then baru gi massage kat dlm hotel tu jugak..so takdela risau kan anak..

ahhh sedapnya badan rasa lega plak tu...best sgt dpt merasa pegi massage..tq en bos a.k.a. suamiku sbb benarkan dan tolong bayarkan sekali..lain kali nak gi lagi haha..tukang massage saya tu vietnam lady yg sopan santun gitu..sebelum urut dia mintak kebenaran dulu bahagian mana yg nak di urut..pastu siap tanya cik sakit tak..tempat urut lelaki dan pompuan dia asingkan..
mmg best rasa release sgt..memandangkan saya mmg tak penah gi massage ni semua..
masa urutan mengambil masa dlm 1jam 30 minit..huhu..

hari pon dah nak malam...pastu mkn malam kat bilik hotel jer..oppsss lupalak nak crita kami brekfes di coffea house hotel..tak risau tentang makanan nya..sebab dia dah asingkan halal food n non halal..kalau masih ragu2..makan jer coco crunch dan roti dan bubur nasi kosong..ok tu jer..

okies dah abis day 3..jumpa nanti..babai..

*nak masak apa arini..huhu puasa dah masuk hari ke6  dah arini..Alhamdulillah..







19 comments:

miloais milo said...

bab massage tu yg best...
iols suker... harga ok tak nok????

ieedaz @ mama_isha said...

wahhh dapat gi massage skali tu! best best,,...
org sane tahu ckp melayu eh..senang la gitu kan..

Hanis Azla said...

kat mana2 pun mmg kena tawar menawar kan.. klu tak mmg kita yg rugi.. aduhai.. bestnya dpt massagge..lega segala urat sendi kan.. selamat berbuka nnt yer.. semoga dpt idea memasak menu yg memenuhi citarasa.. insyaAllah..

Chekgu Azrine said...

Gi sana mmg kena bwk duit byj la erk tims. Sbb kekdahnya shopink sampai lebam..hehe

♥MAMASYAZA♥ said...

yup betul, masa en. abah g sana dulu, byk dia borong pashmina

PELABUR EMAS PERAK said...

asalam ... dah konyang makan .. tersandar jerr ... heeheheeee

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah sy pon jd meroyan kalau jumpa kedai shawl hihi..

err abeh tu tim pegi balik x kedai sutera vietnam tu hihi

ainnoraini said...

Wahhh seronokknya..gi jln2 sambil membeli belah...
Suka..suka..suka ..cam tuu...seronokkan

MamaEma said...

pergi jalan..pastu dapat pula massage..memang bestlah..

Azian Elias said...

nnt kalau nak ke sana boleh lah jengah sini..cari tips..

outbound training malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

Marya Yusof said...

As salam mama Tim,

Lama tak menjenguk ke sini... Maaf..maaf... Salam Ramadhan Al Mubarak! Jom ke Peru ;)))

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

Salam...kak timsyok lol melancong...yanty akan terjah ajugak vietnam ni maybe awal tahundepan...syok baca info vietnam kat tmpt akak ni...tak laa buta beno yanty nak pi tahun depan kuikuikuiiii

uNa said...

bestnye dapat jenjalan ek..hehe

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

wisata outbound said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Aaron Grey said...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...